Συχνές Ερωτήσεις

Τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας;

Για τους περισσότερους δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει στο θεραπευτικό δωμάτιο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο γιατρό. Μια συνεδρία, αντιθέτως, μπορεί να γίνει αντικείμενο διαφορετικών φαντασιώσεων για το πώς εξελίσσεται, ανάλογα με τις επιθυμίες, τα βιώματα, τις φοβίες του καθένα και τις αναπαραστάσεις της κοινωνίας μας συνολικότερα.

Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική, όπως κάθε άνθρωπος αλλά και συνδυασμός θεραπευτή- θεραπευόμενου διαφέρει. Όσες αβεβαιότητες και αν χωράνε σε ένα θεραπευτικό δωμάτιο, τελικά τίποτα δεν είναι πιο απλό από τη συνάντηση δύο ανθρώπων σε αυτό το δωμάτιο, με πολύ συγκεκριμένο σκοπό, τη θεραπεία του ασθενούς. Αρκεί να γίνει το πέρασμα από τη φαντασία και τη διαρκή αναπαραγωγή σκέψεων, στην πράξη. Τότε όλα γίνονται απλά και κατανοητά, γιατί συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε μια κατάσταση – τη θεραπεία μας στη συγκεκριμένη περίπτωση- και δεν στεκόμαστε απλοί παρατηρητές, όπως συμβαίνει στη πλειοψηφία των ανθρώπων με τις ζωές τους. Πολύ απλά, πρόκειται για ένα μάθημα ζωής!

Πότε πρέπει να επισκεφτώ ψυχολόγο;

Δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο όσον αφορά την ψυχική μας κατάσταση. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βιώνει με διαφορετικό τρόπο τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, το πένθος μπορεί να είναι αφόρητη πληγή για κάποιον, ενώ κάποιος άλλος ενδέχεται να το διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία. Το δικό μας βάσανο, μπορεί να είναι ανεπαίσθητο πλήγμα για κάποιον άλλο. Το κατάλληλο ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας σχετικά με το ξεκίνημα μιας θεραπείας είναι πόσο μας δυσκολεύει η διαχείριση του ψυχικού μας πόνου, πόσο δυσλειτουργικούς μας κάνει στην καθημερινότητά μας, βάση των δικών μας δεδομένων.

Πόσο διαρκεί μια θεραπεία;

Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες εως και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, από τη στιγμή που ανταποκρινόμαστε σε εξατομικευμένες ανάγκες. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με διαφορετικούς ψυχικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, μια συνειδητοποίηση μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρό για να γίνει, αν είναι γερά οχυρωμένη με αμυντικούς μηχανισμούς, που έχουμε επιστρατεύσει για να προστατευθούμε από την πιθανότητα μιας αποκάλυψης που ενδεχομένως θα μας ταρακουνίσει. Όσο λιγότερο αντέχουμε, όσο πιο ευαίσθητοι είμαστε (ο καθένας για συγκεκριμένους λόγους που μπορούν να ξεδιπλωθούν στη θεραπεία) τόσο πιο καλά οχυρωμένοι είμαστε και τόσο πιο πολύς χρόνος χρειάζεται για να σπάσουμε τα τείχη και να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που φοβόμασταν να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η διαδρομή γίνεται σε έναν ασφαλή χώρο, το θεραπευτικό δωμάτιο, με έναν έμπιστο συνοδοιπόρο, τον θεραπευτή μας.

Ποιός είναι ο κατάλληλος θεραπευτής για εμένα;

Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση με ένα άτομο που συστήνεστε για πρώτη φορά, αν δεν μπεις στη διαδικασία να συνδιαλλαγείς μαζί του. Χρειάζεται να δώσεις χρόνο για να αξιολογήσεις σωστά τη διάδραση που αναπτύσσεται, χωρίς να βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Πολλές φορές δεν είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε στη θεραπευτική διαδικασία και η ακαταλληλότητα του θεραπευτή μπορεί να λειτουργήσει σαν δικαιολογία για εμάς. Άλλες φορές είναι μια πραγματικότητα ότι ο τρόπος που δουλεύει ο εκάστοτε θεραπευτής δεν ταιριάζει με τις ανάγκες μας. Καθώς η θεραπευτική σχέση απαιτεί χρόνο και δέσμευση είναι σημαντικό να υπάρχει καλή χημεία μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου. Αρκεί να προσπαθήσουμε να διαλύσουμε τις βεβαιότητες μας και τα επιφανειακά συμπεράσματα, στα οποία πολύ συχνά εμπίπτουμε στην καθημερινότητά μας.

Ο θεραπευτής θα αποφασίσει για εμένα;

Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς. Οι περισσότεροι έχουμε μάθει να ακολουθούμε οδηγίες, να ανταποκρινόμαστε σε προδιαγεγραμμένες διαδρομές, χωρίς να μας δίνεται η ευκαιρία να χαράξουμε οι ίδιοι την πορεία της ζωής μας. Η θεραπεία είναι η ευκαιρία να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη του εαυτού μας. Ο θεραπευτής δεν θα δώσει τις απαντήσεις, αλλά θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να τις ανακαλύψει. Έτσι ώστε, όταν θα φύγει από το θεραπευτικό δωμάτιο να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα. Όταν παίρνουμε οι ίδιοι την ευθύνη για τη ζωή μας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Ενηλικιωνόμαστε και δεν θεωρούμε υπόλογους άλλους ανθρώπους για τις δικές μας επιλογές.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου;

Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι ο ψυχίατρος είναι γιατρός, έχει σπουδάσει ιατρική, με ειδίκευση στην ψυχιατρική και ως εκ τούτου μπορεί να χορηγήσει φάρμακα. Ο ψυχολόγος δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία, ακόμα και αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Θεραπεύει δια του λόγου.

Δεδομένων των συνθηκών, ένα χάπι είναι πολύ πιο συχνή επιλογή από το να εμπλακεί κάποιος σε ψυχοθεραπεία. Η δράση ενός χαπιού είναι άμεση, βολική και εύκολη. Οι περισσοτέροι από εμάς έχουμε μάθει να επιζητούμε την άμεση ανακούφιση, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσουμε. Όσο πιο άμεση είναι η ανακούφιση, τόσο πιο πρόσκαιρη κα επιφανειακή είναι η αντιμετώπιση. Καθώς δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να ψάξουμε τους λόγους που προκαλούν τον πόνο, απλά τον ανακουφίζουμε. Δυστυχώς, πρόσκαιρα, καθώς αν δεν βρεθούν οι αιτίες του εκάστοτε πόνου, θα επανέλθει, κάποις φορές με διαφορετικό προσωπείο, ενδεχομένως και πιο δυνατός.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους. Αρκεί να μην εφησυχαζόμαστε. Αρκεί να σκεφτόμαστε ότι οφείλουμε στον εαυτό μας να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε και με άλλους τρόπους πέρα από την εφήμερη κάλυψη των αναγκών μας.